This is "America"


Zekice göndermeler içeren sözler ve onu takip eden mükemmel bir şov. Son zamanların en anlamlı müzik videosu "This is America". Bu parçanın müzik ve klibi ahenk içinde adeta birbiri ile dans ediyor ve gerçekleri sırayla yüzümüze vuruyor. Özellikle Amerika'da yüzyıllardır devam eden ırkçı davranışlarını, halkın silah çılgınlığını ve polis şiddetini ağır bir şekilde ama bir alt tondan eleştiriyor.

Müzik videonun söz yazarlığını ve besteciliğini üstlenen Donald Glover nam-ı diğer Childish Gambino bir yandan da başrolünü oynamakta. Yönetmenlik koltuğunda ise Japon asıllı Amerikalı film yapımcısı Hıro Murai oturmakta.
Watch me move!

Bu eseri seyrettikten sonra Gambino ve koreografi ekibine hayran kalmamak elde değil. Ancak ülkemizde ırkçılık gibi bir sorun olmadığı için, ki hali hazırda bir çok sorunumuz var olduğundan zaten bir bu eksik diyebiliriz, "This is America" klibi pek yankı bulmadı. Fakat başta Amerika olmak üzere Kanada, Yeni Zelanda ve İrlanda gibi pek çok ülkede dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. "This is America" genel olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan, cinayete kadar giden ırkçı davranışları eleştirdiği gibi Hollywood ve Broadway gibi eğlence sektörlerinde özellikle siyahilerin üne ve şöhrete kavuşup yapılan ırkçı saldırılarla hiç ilgilenmemelerini ya da sadece şov amaçlı yapıyor olmalarını yargılıyor. Ayrıca merak edenler Drake'in God's Plan klibini de seyredebilir. O zaman Glover'ın ne demek istediği biraz anlaşılıyor. Bu bakımdan Donald Glover siyahları da eleştirmekle birlikte toplumun, eğlence sektörü etkisi ile, dikkatlerinin başka bir tarafa çekilmesine ve yapılan ırkçı davranışlara karşı vurdumduymaz hale gelişine vurgu yapıyor.

Yapılan eleştiriler çoğunlukla alt metinde ve ekranın arka planında olması sebebiyle klibi ilk seyredişimizde gerekli mesajları almamız pek mümkün değil. Çünkü klipte asıl dikkatimizi çeken Amerika’nın hayallerimizi süsleyen pembe panjurlu o güzel evi
Klibin alt metnine başarılı şekilde eklenen eleştirileri ve açıklamalarını bir sonraki yazımda sizlerle paylaşacağım. 

Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesillere!..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Her İpucu Yeni Bir Kapı Aralar

LaVita E Bella-2